Nassut o Nassic, Mono narigudo, Proboscis monkey

Sortim en lanxa seguint el riu Kinabagantan, molt d'hora al matí per evitar el soroll d'altres barques navegant riu amunt i avall. Ens endinsem per un petit tributari que al cap d'una estona s'obra en una àmplia llacuna. Estem sols, escoltem i gaudim amb el sons que ens arriben des del bosc en totes direccions, fins que ens crida l'atenció un grup de nassuts enfilats en uns arbres a la vora de l'aigua. Ens acostem i els gravem una bona estona, tot i que finalment no hem pogut fugir del tot de les lanxes amb turistes.

El nassut és una espècie de primat endèmic de l'illa de Borneo. Viu formant grups nombrosos, fonamentalment manglars o boscos a la vora dels rius. Els mascles, de bona mida, es caracteritzen per tenir un nas molt prominent que penja per damunt de la boca, les femelles tenen un nassarró arromangat. S'alimenten de fulles, sovint tòxiques o de difícil digestió i que explica els voluminosos estòmcas dels individus.

Els grups alimentant-se són sorollosos, els animales s'enfilen per les branques cercant les fulles més tendres se'ls pot trobar compartint espai amb altres micos com els Macaques.

Els mascles són més grans que les femelles i emeten un crit greu, com de nas, molt característic. La forma del nas i la mida probablement contribueixen a aquesta particular tonalitat. Els joves fan uns xiscles molt aguts.

Els nassics estan greument amenaçats per la pèrdua de territori i la caça i il·legal

 

Nom científic

Nasalis larvatus

Fitxa tècnica

Gravadora Sound Devices 722, micròfon stereo Telinga, arxius wav 48/24

gravat des d'una lanxa a curta distància

Repertori: crides de to greu dels mascles, diferents crides emeses pel grup i els xiscles molt aguts dels individus mes joves