Virot petit, Pardela balear, Balearic shearwater

Puffinus mauretanicus

Au marina del mediterrani occidental. Nidifica únicament a les Illes Balears. A l'estiu i la tardor els individus es dispersen i poden volar cap a l'Atlàntic, se les observa a les costes del nord d'Àfrica, litoral de la península ibèrica i cap al nord fins a les costes britàniques. Vola prop de la superfície de l'aigua alternant breus batecs d'ales i planejos; pot formar agregacions nombroses, sempre silencioses.

Però quan arriba l'època de reproducció cap a finals d'hivern els adultes s'apropen al litoral de les balears. Aprofitant la foscor de les nits de lluna nova o ennuvolades entren a les coves, grutes, esquerdes de penyassegats i illots aïllats on fan el niu, gairebé no és res, i posen un únic ou. Aleshores, els individus de la parella emeten el seu cant o crides característiques que diuen que recorden el plor d'un nen, amb les "inhalacions i exhalacions" agudes.

El virots petit és una espècie endèmica de les Illes Balears, amb una població reduïda i molt localitzada, raó per la qual és molt sensible a causes que afecten la seva supervivència: urbanització del litoral i contaminació lumínica, captures amb determinades arts de pesca i presència de gats i rates en les zones on hi ha les colònies que causen una gran mortalitat. Espècie catalogada en perill crític per la UICN.

Dins una estreta gruta en una cova, un individu canta en el niu, de fons s'escolten altres adults.