Per què els Gavots arriben exhausts a la costa
Des de mitjans de novembre s'oberven molts exemplars de Gavot, Alca torda, al llarg de la costa mediterrània. Entren per Tarifa i van seguint la costa cap al nord.
Son ocells que volen des de l'Atlàntic Nord cap al sud empesos per unes onades molt severes de temporals amb neu i gel que arriben fins a latituds molt baixes. Els ocells arriben a les nostres costes exhausts, amb poca massa muscular i molts d'aquests individus apareixen morts a les platges.
La presència de gavots a les nostres costes a la tardor i l'hivern no es un fet excepcional però si ho es el gran nombre d'exemplars observats enguany (veure gràfics a ornitho.cat). Nosaltres varem tenir la sort d'observar un exemplar nedant activament al llarg de l'espigó del port de premià de Mar (video); sembla que volin sota l'aigua.
Mónica Rubio, biòloga i periodista, i Susana Noguera ornitóloga moilt activa de la regió de Múrcia han anat seguint el pas de gavots per la costa de Múrcia i Andalusia i ho reporten al portal d'informació elclickverde.
La radio del somormujo també dedica un capítol a aquesta entrada massiva de gavots, al programa 174, amb Juan Carlos Illera.
Durant el nostre programa escoltarem crides d'alguns gavots enregistrats al port de Vilanova i la Geltrú per en Sergi Carreras que, molt amablement, ens ha cedit unes mostres. Gravar gavots a les nostres costes es un fet molt excepcional, ja que normalm,ent aquestes aus es troben mar endins i per aquesta raó agraim molt al Sergi la seva collaboració. S'escolten molt a prop i fins i tot s'aprecien els sons de la vil·la i d'altres ocells
Les imatges han estat cedides per Sergio Hoces Lucena, a qui també li agraeixo molt la seva col·laboració. www.terpio.blogspot.com