Aquesta web utilitza el català com a idioma original i fem ús de google translator per a les altres llengües. És posible que trobeu errors en els noms dels animals i en algunes paraules o frases del text. Per això demano disculpes pels errors de traducció, tasca impossible d’afrontar si no és de manera automática. Gràcies.

Sobre mi

Vaig estudiar Biologia als anys 70 a Barcelona, empesa per la curiositat de conèixer cóm funciona la vida i matèries com microbiología, fisiologia animal i genètica molecular em van apassionar. Però un cap de semana d’hivern anarem de pràctiques al Delta de l’Ebre i allà, amagats darrera la vegetació observant els ocells aquàtics a les aigües tranquiles de la llacuna, vaig tenir una revelació: jo el que volia era viure aquella emoció d’observar la vida fora, no al laboratori.

En acabar els estudis vaig treballar un temps al departament de Vertebrats, en la línea d’ictiologia. El millor del meu contacte amb aquells éssers de sang freda va ser anar molt sovint al delta de l’Ebre i conèixer els pescadors i el funcionament de la pesca a les llacunes i, alhora, conèixer l’entrallat de la pesca a mar amb bou d’arrossegament a la Barceloneta i embarcar-me i conviure com una pescadora més durant unes quantes setmanes amb els pescadors de la Maireta.

Però alló va acabar i em vaig haver de “reinventar”. I un bon dia, en Francesc Ll. i jo erem a la casa - estudi de Jean Roché als Alps francesos, un dels pioners de la gravació i edició de LP amb cants d’ocells europeus, i allà vaig tenir la segona revelació: jo volia escoltar la natura i enregistra-la. I així va ser com vaig començar a gravar amb un petit equip analògic. Aviat la gravadora va ser un magnetòfon Stellavox suïss de segona mà, micròfons parabòlics, direccional, omnis, detectors ultrasons, hidròfons… després, i ràpidament, la tecnología va anar canviant, cada cop més fácil i més petit i més capacitat. I els CDs van desaparèixer sota la força fagocitadora de la xarxa.

La passió per gravar anava paral·lela a la descoberta dels sons de qualsevol ésser viu i a l’emoció de l’escolta al camp. L’escolta també a casa, documentant i aprenent a identificar d’oïda, a interpretar sonogrames, aprenent tècnica d’enregistrament dels errors i millorant en el treball de camp.

La col·lecció va començar a créixer depressa, avantatges de qui comença, i en Francesc i jo voliem compartir el nostre creixent coneixement. Així és com va néixer Alosa, www.sonidosdelanaturaleza.com, a principis dels 90, el segell editorial amb que publiquem guies sonores de consulta, les primeres al país. Primer van ser els ocells, després els amfibis, mamífers, insectes… I paral·lelament va venir la descoberta dels paisatges sonors i els viatges.

El primer viatge amb objectiu clarament de gravar va ser a Costa Rica, al 1990 (https://open.spotify.com/artist/0DFRGqAV2VpaFQ6vG94p7z). D’aquell viatge de mes de 2 mesos visitant racons del país va sortir un primer títol en cassette i CD amb paisatges sonors i una breu guia d’identificació. Seguiren altres objectius com Guatemala, Brasil, aviat ens endinsarem al continent africà, Mauritània, Marroc, Camerun, Tanzània, Kenia … sense deixar de gravar pel territori espanyol, illes Canàries, Balears…i així van passar 30 anys.

Durant tot aquest temps m’ha mogut la curiositat i la il·lusió per escoltar i gravar espècies noves i repertoris nous, amb voluntat de documentalista científic, lluny de l’esperit col·leccionista. L’afany per donar a conèixer la vessant sonora de la natura m’ha portat a impartir nombrosos tallers d’identificació dels cants i veus dels ocells per a públics ben diferents, per a biòlegs, ornitòlegs, gestors d’espais naturals, naturalistes, perquè el coneixement de les vocalitzacions dels animals suposa una eina molt útil per a l’estudi de les poblacions, o per a joves estudiants, músics i públic general pel gaudi que proporciona el fet d’escoltar.

Actualment em trobo en procés d’escoltar de nou moltes de les gravacions del meu arxiu, sovint amb una percepció i valoració diferent de l’original. I vull compartir aquests sons, perquè m’agraden, m’emocionen, em porten records o perquè són documents sonors irrepetibles, el paisatge on van estar enregistrats ja no és el mateix. El so és un descriptor dels ecosistemes, com un observador objectiu que reflecteix les transformacions que están succeïnt, sovint abans de percebre-les amb els nostres ulls. I en un món que està canviant tan ràpidament les gravacions són uns documents testimoni.

Aquesta web és un projecte pensat, desitjat des de fa molt de temps, és un projecte que estarà en creixement, una plataforma per difondre una part dels arxius sonors que he anat recol·lectant durant mes de tres dècades i que anirant sorgint a mida que l’escolta i descoberta avanci. Work in progress!

Moltes persones m’han ajudat en aquest camí, persones que m’han acompanyat, acollit, escoltat, recolçat i animat, persones que m’han donat informació i col·legues de qui he aprés molt, persones amigues, conegudes, anònimes, oïdores dels títols publicats, personal tècnic i de guarderia de reserves naturals arreu del món, impossible anomenar-les aquí i no deixar-me ningú. A totes elles vull donar les gràcies perquè m’han ajudat en aquest trajecte meravellós d’exploració en llibertat, amb estones de molta solitud.

I sobretot, al meu company Francesc, sempre al meu costat o al darrera, empenyent.

 

Altres col·laboracions

- He anat dipositant gravacions en algunes col·leccions de sons:

- Macaulay Library (Gravacions dipositades )

British Library

- Xeno-canto (Gravacions dipositades)

- La Fonoteca del Museo Nacional de Ciencias Naturales FonoZoo

- La Fonoteca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

.............................................................................................

Entrevistes

30/04/2024

Entrevista de LOUBÉ, Lourdes Bezas, en su sitio loube.org, arte y psicología para conservar la biodiversidad. No os lo perdais! ni tampoco sus fantásticas ilustraciones, murales... Una artista muy comprometida.

El pódcast está en Alimoches al habla, en iVoox:

https://www.ivoox.com/primaveral-cantante-popular-eloisa-matheu-05-audios-mp3_rf_128203979_1.html

Con el cuco común como hilo conductor, charlamos de cómo es este trabajo, de algunos datos impresionantes sobre la comunicación de distintas especies, sobre cómo el sonido nos influye psicológicamente y sobre cómo van cambiando los paisajes sonoros a lo largo del tiempo y por qué.

Gracias Lourdes! ha sido un placer charlar contigo y sobretodo conocerte y conocer tu trabajo.

/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:

 

Entrevista de Rita Roig a La Conca 5.1,

Publicat el juny 14, 2023 a Veus

Un paisatge no és només una postal visualment bonica. Els paisatges tenen sons. Les branques movent-se, els rius que baixen per la muntanya, els ocells, els insectes i altres animals

https://www.laconca51.cat/eloisa-matheu-no-som-mes-bons-mirant-que-escoltant/

Hem conegut la natura a través dels ulls, negligint la seva part sonora. L’Eloïsa Matheu, però, porta tota la vida estudiant-la. Amb un equip portàtil, ha recorregut indrets naturals per gravar els so del nostre món. Ara, les seves gravacions són testimonis d’espècies que s’extingeixen i d’ecosistemes que potser les noves generacions no arribaran a conèixer...

/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:

 

 

Las guardianas de los árboles, en El ASOMBRARIO, per Rosa M.Tristán, 21/04/2023,

https://elasombrario.publico.es/las-guardianas-de-los-arboles/

Rosa habla con 4 "hadas" de los bosques, Luisa Abenza, intérprete de la naturaleza de Soria, Mariló Val, guarda forestal en Aragón, Sofía González Berdasco, la ‘vaqueira’ y los osos, Eloísa Matheu, miles de grabaciones de aves.

/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:

 

Diari Ara, A CONTRACORRENT', PER TXELL BONET | 27/08/2021

Eloïsa Matheu: “Sento la vida a través del so”. Pionera de l’enregistrament i divulgació de sons d’ocells i animals.

"Em poso els cascs, escolto i sento un gran plaer. Sigui en un entorn natural, o també si localitzo una merla en una ciutat. Estic molt concentrada i és com si tingués un silenci, una pau. No ho puc explicar, és un sentiment, una emoció"

/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:

 

El Suplement, Catradio. Cada setmana, la periodista Txell Bonet ens presenta una persona que està "Fora del ramat". Avui, la caçadora de sons Eloïsa Matheu.

Orangutans de Borneo i selves del Camerun amb Txell Bonet , 15/11/2020

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-suplement/orangutans-de-borneo-i-selves-del-camerun-amb-txell-bonet/audio/1084581/

El suplement on Twitter: " La TXELL BONET (@TxellBonet ...

Image removed.

twitter.com

https://twitter.com › elsuplement › status

/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:

 

Entrevista de Júlia Alcaraz en el seu blog Ornitobio, Ornitologia en femenino, 19/09/2019

Entrevista a Eloïsa Matheu: pionera en la grabación y ...

Image removed.      ornitobio.com     https://ornitobio.com › entrevi...

/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:

 

Si escuchas el bosque, mejora tu salud mental

Entrevista de Gemma Tramullas a El Periódico del dia 29 de maig 2013

https://www.elperiodico.com/es/opinion/20130529/eloisa-matheu-escuchas-bosque-mejora-2403327

Olvídese por unos minutos de todo lo que le rodea y sumérjase en el encinar de Collserola en compañía de esta bióloga. Son las ocho de una mañana fresca de primavera y, a medida que se desvanecen los decibelios de la civilización, estalla una orquesta de trinos. 

... un sonido te lleva a revivir un momento de una forma más vívida y emocional que una imagen!

/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:

 

Los insectos se comunican mediante los sonidos; ¿Podemos entender lo que dicen?

Audio de la entrevista a Eloisa Matheu |Sonidos de insectos 26/11/2012

Image removed.

eitb.eus

https://www.eitb.eus › audios

Eloisa Matheu tiene muy bien educado el oído en este tema. Es una pionera en la divulgación de sonidos de la naturaleza. Lleva toda una vida escuchando y grabando a los insectos cuando se comunican. Junto con Rafael Carbobonell acaba de publicar la ‘Guía sonora de los insectos de Cataluña: grillos, saltamontes y cigarras’. Ambos nos explican cómo distinguirlos y agudizando el oído intentamos averiguar que pueden estar diciéndose.

publicació CD + llibret:

https://www.sonidosdelanaturaleza.com/es/producto/21/GUIA-SONORA-DELS-INSECTES-DE-CATALUNYA:-grills,-saltamartins-i-cigales.html

Descàrrega:

https://www.sonidosdelanaturaleza.com/es/sonido/42/Guia-sonora-dels-Insectes-de-Catalunya:-grills,-saltamartins-i-cigales..html

/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:


 

 

 

L'eloïsa i en Francesc, quan començavem